Ενώ η έρευνα για τα οφέλη του προζυμένιου ψωμιού είναι ακόμα σε εξέλιξη, υπάρχουν πολλά επιστημονικά τεκμήρια που υποστηρίζουν ότι μπορεί να είναι μια πιο υγιεινή επιλογή σε σύγκριση με το ψωμί με μαγιά.
Εάν ψάχνετε για τρόπους να βελτιώσετε την υγεία σας, η αντικατάσταση του ψωμιού με μαγιά με προζύμι μπορεί να αποτελέσει μια απλή αλλαγή με σημαντικά οφέλη. Εκτός από τα οφέλη που αναφέρονται παρακάτω, το προζύμι έχει και μια μοναδική γεύση και υφή που το καθιστά μια απολαυστική προσθήκη σε κάθε γεύμα. Στο εργαστήριο μας, παρασκευάζουμε διάφορα προϊόντα με βάση το προζύμι, όπως ψωμιά και παξιμάδια ή τσουρέκια. Χρησιμοποιούμε προζύμι δική μας παραγωγής, φυσικό, χωρίς πρόσθετα, μόνο με αλεύρι και νερό. Από μόνη της η διαδικασία παρασκευής προϊόντων με βάση το προζύμι είναι μαγική. Το ανάπιασμα του προζυμιού, το ζύμωμα και το πλάσιμο που είναι διαφορετικό απο τα συνηθισμένα, η ξεκούραση της ζύμης και η θερμοκρασία της, η ωρίμανση που παίρνει ώρες στη συντήρηση και στη στόφα. Η τοποθέτηση στα καλάθια, το χάραγμα του ψωμιού με κυρτή λεπίδα. Θα λέγαμε ότι η όλη διαδικασία είναι τρόπος ζωής. Η υπομονή και η επιμονή είναι τα δυο χαρακτηριστηκά που χρειάζονται για να παρασκευάσεις ένα προζυμένιο ψωμί. Το προζύμι είναι ίσως το μυστικό για ευζωία και μακροζωία. Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις πιο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες που εξερευνούν τα οφέλη του προζυμένιου ψωμιού για την υγεία. Θα δούμε πώς η διαδικασία της ζύμωσης με προζύμι μπορεί να βελτιώσει την πέψη, να αυξήσει την θρεπτική αξία του ψωμιού, να ωφελήσει το έντερο, να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να προστατεύσει την υγεία της καρδιάς. 1. Βελτιωμένη πέψη: Πολλοί άνθρωποι με ευαισθησία στη γλουτένη νιώθουν δυσφορία μετά την κατανάλωση ψωμιού με μαγιά. Αυτό οφείλεται στο ότι η μαγιά δεν διασπά τη γλουτένη τόσο αποτελεσματικά όσο το προζύμι. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ψωμιού με προζύμι μπορεί να μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα δυσπεψίας σε άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη. 2. Αυξημένη θρεπτική αξία: Η διαδικασία της ζύμωσης με προζύμι εμπλουτίζει το ψωμί με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι το ψωμί με προζύμι περιέχει έως και 50% περισσότερες βιταμίνες Β σε σύγκριση με το ψωμί με μαγιά. 3. Υγιεινό έντερο: Το προζύμι περιέχει προβιοτικά, τα οποία είναι ωφέλιμα βακτήρια που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση προζυμένιου ψωμιού μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των προβιοτικών στο έντερο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη πέψη, ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα και μειωμένο κίνδυνο φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου. 4. Ρύθμιση σακχάρου στο αίμα: Το ψωμί με προζύμι έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (ΓΔ) σε σύγκριση με το ψωμί με μαγιά. Αυτό σημαίνει ότι προκαλεί πιο σταδιακή αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό, γεγονός που μπορεί να ωφελήσει άτομα με διαβήτη ή άλλες διαταραχές του σακχάρου στο αίμα. 5. Υγιή καρδιά: Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση προζυμένιου ψωμιού μπορεί να σχετίζεται με μειωμένα επίπεδα LDL ("κακής") χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης. Αυτό οφείλεται εν μέρει στα αντιοξειδωτικά και τις φυτικές ίνες που περιέχονται στο ψωμί με προζύμι. Επίσης, ένα σημαντικό όφελος, που δεν καταγράφεται σε καμία μελέτη, αφορά σε αυτόν ή αυτή που παρασκευάζει το προζυμένιο προϊόν. Όποιος έχει ασχοληθεί, μπορεί να καταλάβει ότι η όλη διαδικασία σε μεταλλάσει σαν άνθρωπο. Σε κάνει να βλέπεις και να αντιμετωπίζεις τα πράγματα περισσότερο υπομονετικά, στωικά. Επίσης η διαδικασία απο μόνη της, σου παίρνει τις σκοτούρες, σου αδειάζει το μυαλό απο τα προβλήματα. Εμείς έχουμε εμμονή με το προζύμι. Προσπαθούμε συνεχώς να εξελίξουμε τις διαδικασίες, να πετύχουμε τις σωστές θερμοκρασίες, κι όταν βγάζουμε ένα ζυμάρι σωστό, νιώθουμε ξεχωριστοί και περήφανοι. Ενδεικτικά κάποια ψωμιά που παρασκευάζουμε είναι τα παρακάτω : Ψωμί χωριάτικο με 100% προζύμι, χωρίς μαγιά. Χρησιμοποιούμε 40% αλεύρι δυνατό τύπου 70%, 60% αλεύρι ψιλό κίτρινο, καβουρντισμένο βυνάλευρο κριθαριού, 2% αλάτι. Μεγάλη περιεκτηκότητα σε υγρασία που φθάνει το 80%.. Χρησιμοποιούμε την διαδικασία της αυτόλησης (όπου θα την αναλύσουμε σε άλλο άρθρο) τοποθετούμε σε καλάθια και ωριμάζουμε στους 5 c για περίπου 16-17 ώρες. Ψωμί με λιναρόσπορο με 100% προζύμι, χωρίς μαγιά. Χρησιμοποιούμε 33% αλεύρι δυνατό τύπου 70%, 33% κίτρινο ψιλό, 33% αλεύρι βρώμης ολικής, καβουρντισμένο βυνάλευρο κριθαριού, 2% αλάτι, 80% υγρασία, 10% λιναρόσπορο. Ο λιναρόσπορος και τα οφέλη του χρειάζονται ένα άρθρο ξεχωριστό για να τα αναλύσουμε. Ψωμί 100% σικάλεως, με 100% προζύμι, χωρίς μαγιά. Χρησιμοποιούμε 66% σικαλη ολικής και 33% Γερμανική σίκαλη. καβουρντισμένο βυνάλευρο κριθαριού, 2% αλάτι, 86% υγρασία. Με αυτόληση. Ένα ιδιαίτερο ψωμί με ιδιαίτερο ζύμωμα, με αρκετά λεπτά στην αργή ταχύτητα, διαφορετικό πλάσιμο και εξαιρετική γεύση. Αυτά είναι ένα μικρό δείγμα, και τα best seller ψωμιά που παρασκευάζουμε με προζύμι. Σας περιμένουμε απο κοντά να τα δοκιμάσετε.
0 Comments
|
Archives |
© COPYRIGHT ALL RIGHTS RESERVED.
Φούρνος Βενέρη Μον.. ΙΚΕ
2810253865 |