Κριθαροκουλούρα, παραδοσιακά φτιαγμένη με ρεβυθομαγιά, χωρίς αλάτι. Με κριθάρι που καλλιεργείται σε ελληνικά χωράφια, και αλέθεται σε τοπικό μύλο της Κρήτης. Στα καταστήματα μας θα βρείτε προϊόντα, με βάση το κριθάρι, όπως παξιμάδια και ψωμί. Το κριθάρι, φαίνεται να αποτελεί διατροφικό θησαυρό για τον οργανισμό αφού απαριθμεί ιδιαίτερα σημαντικά πλεονεκτήματα που ευνοούν τόσο την σωματική όσο και πνευματική υγεία.
Για τον καρπό του κριθαριού γίνονται συνεχώς μελέτες που συσχετίζουν και επιβεβαιώνουν προηγούμενα ευρήματα των επιστημόνων για την σημαντικότητα του ως τρόφιμο ημερήσιας κατανάλωσης. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται και από την Κρητική- Μεσογειακή Διατροφή που τοποθετεί τα δημητριακά στην βάση της πυραμίδας. Εντούτοις τα ευεργετικά στοιχεία του κριθαριού φαίνεται σε μερικές περιπτώσεις να ξεπερνούν και αυτά των άλλων αντίστοιχων δημητριακών. Σε σχέση με το σιτάρι και την βρώμη, φαίνεται να ρυθμίσει και να μειώνει αποτελεσματικότερα την παραγωγή ινσουλίνης και γλυκόζης, όπως φάνηκε σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε άτομα με Διαβήτη τύπου 2. (1.) Αξιολογώντας τον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που παρουσιάζει, θεωρείται άριστο συστατικό - τρόφιμο για πρωινό για άτομα με διαβήτη τύπου 2 αλλά και αυτά που ακολουθούν διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες που βοηθούν στην μείωση του ρίσκου για καρκίνο του παχέος εντέρου, την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, την ρύθμιση της χοληστερόλης, και την αρτηριακή πίεση που αποτελούν κύριους παράγοντες για καρδιαγγειακά νοσήματα. (2,3) Όσων αφορά την συγκέντρωση μικροθρεπτικών συστατικών το κριθάρι έχει υψηλή ποσότητα μαγγανίου, ασβεστίου, φωσφόρου, μαγνησίου και σιδήρου. Έχει Βιταμίνη Α, Κ, νιασίνη, Β6 και Β12 που σχετίζονται με την ομαλή λειτουργεί του νευρικού συστήματος. Βιβλιογραφία 1.van Dam RM, Hu FB, Rosenberg L, Krishnan S, Palmer JR. Dietary calcium and magnesium, major food sources, and risk of type 2 diabetes in U.S. Black women. Diabetes Care. 2006 Oct;29(10):2238-43. 2006. PMID:17003299. 2. Anderson JW, Hanna TJ, Peng X, Kryscio RJ. Whole grain foods and heart disease risk. J Am Coll Nutr 2000 Jun;19(3 Suppl):291S-9S. 2000. PMID:17670. 3. Bazzano LA, He J, Ogden LG, Loria CM, Whelton PK. Dietary fiber intake and reduced risk of coronary heart disease in US men and women: the National Health and Nutrition Examination Survey I Epidemiologic Follow-up Study. Arch Intern Med. 2003 Sep 8;163(16):1897-904. 2003 Κούτα Ελισάβετ Κλινική Διατροφολόγος, MSc Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών
0 Comments
|
Archives |
© COPYRIGHT ALL RIGHTS RESERVED.
Φούρνος Βενέρη Μον.. ΙΚΕ
2810253865 |